Bogati Španci na udaru

Bez autora
Sep 18 2011

Socijalistička vlada prezadužene Španije glasala je o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo u 2011. i 2012. godini koji je ukinula pre tri godine, ukazujući sada da je pravično da bogatiji plaćaju više u vreme krize. Kabinet je odobrio novi porez o kojem će iduće sedmice biti glasano u parlamentu. Opozicione partije su kritikovale ideju ponovnog uvođenja oporezivanja neto bogatstva građana Španije.Opozicija smatra da je to, između ostalog, neefikasan i očajni pokušaj vlade da pred opšte izbore 20. novembra odobrovolji levičarske glasače, nezadovoljne zbog uvođenja mera stroge štednje.

Bogati Španci na udaruVlada Španije odobrila porez na bogatstvo. Opozicija kritikuje ideju ponovnog uvođenja poreza. Konačnu odluku donosi parlament sledeće nedelje.

Socijalistička vlada prezadužene Španije glasala je o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo u 2011. i 2012. godini koji je ukinula pre tri godine, ukazujući sada da je pravično da bogatiji plaćaju više u vreme krize.

Kabinet je odobrio novi porez o kojem će iduće sedmice biti glasano u parlamentu, prenela je američka novinska agencija Asošijetid pres.

Opozicione partije su kritikovale ideju ponovnog uvođenja oporezivanja neto bogatstva građana Španije.

Opozicija smatra da je to, između ostalog, neefikasan i očajni pokušaj vlade da pred opšte izbore 20. novembra odobrovolji levičarske glasače, nezadovoljne zbog uvođenja mera stroge štednje.

Kritičari takođe ističu da su pravi španski super bogataši svoje bogatstvo smestili u specijalne investicione fondove koji su prilično blago oporezovani.

Novi porez će pogoditi samo one s neto bogatstvom većim od 700.000 evra (963.000 dolara), što je oko sedam puta više od prethodnog limita i njega će plaćati oko 160.000 Španaca.

Krpljenje budžeta

Prosečna godišnja plata u Španiji iznosi oko 20.000 evra. Nekretnine, vredne do 300.000 evra i druga imovina u vrednosti do 700.000 evra biće izuzeti iz tog poreza, izjavila je ministarka finansija Elena Salgado.

Prethodni porez na bogatstvo bio je uveden 2007. i pomogao je državi da zaradi 2,1 milijardu evra.

Premijer Španije Hoze Luis Rodrigez Sapatero ukinuo je porez 2008. godine uz obrazloženje da je nesrazmerno mnogo pogodio srednju klasu.

Sadašnji argument za ponovno uvođenje poreza je da teret krize bude prenet na bogatiju klasu i ostvari dodatni preko potreban budžetski prihod od 1,1 milijardu evra godišnje.

Uvođenje sličnog poreza razmatraju i Italija, Francuska i Austrija.

Španija ove godine očekuje javni deficit od šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno manje od budžetskog manjka od 9,2 odsto BDP u 2010.

Ta zemlja se nada da će u 2013. svesti deficit na tri odsto BDP-a.

Postoje, međutim, sumnje u ostvarenje ovih ciljeva zbog usporenog ekonomskog rasta, nezaposlenosti koja premašuje 20 dsto i velikih deficita u poluautonomnim španskim regionima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik